Noodzakelijke veranderingen kunnen werknemers demotiveren

27-06-2019

De werknemer is niet altijd zelf degene die stappen wil zetten in zijn loopbaan. Soms wordt dit opgelegd door de organisatie, bijvoorbeeld vanwege een reorganisatie, de introductie van een nieuwe managementstructuur of andere manieren van werken. Werknemers kunnen dan het gevoel krijgen dat ze aan hun lot worden overgelaten als ze geen hulp krijgen om zich hieraan aan te passen. Hoe gaat de werkgever om met weerstand?

Veranderingen zijn eng

De werkgever die veranderingen wil doorvoeren, kan weerstand verwachten onder de werknemers. Verzet komt meestal niet voort uit koppigheid of om opzettelijk dwars te liggen, maar uit onbegrip over wat de veranderaar wil, waarom en hoe. Werknemers denken bijvoorbeeld slechter te worden van de verandering. Soms zien werknemers het nut niet in van de verandering of denken ze dat ze zelf beter zicht hebben op wat er nodig is. Hoe dan ook, bij een verandering moet de werkgever werknemers met weerstand serieus nemen en – als dat mogelijk is – angst voor het verlies van werk of ontwikkelmogelijkheden ontkrachten.

Draagvlak creëren

Verder is het belangrijk bij weerstand dat de veranderingen niet te snel gaan. Het helpt ook als de werkgever draagvlak creëert onder de werknemers. Dit doet hij als volgt:

  • Een gezamenlijke toekomstvisie creëren. Een gemeenschappelijke toekomst of onderwerp schept een band. Daarbij hoort een inspirerende missie, die de ambities van werknemers aanspreekt.
  • Vertrouwen opbouwen. Werknemers moeten erop kunnen vertrouwen dat de werkgever doet wat hij zegt. Hij kan het beste geen beloftes doen die hij niet waar kan maken en begripvol zijn naar de mensen die de veranderingen moeten gaan uitvoeren.
  • Zorgvuldig omgaan met informatie. Als werknemers goed geïnformeerd zijn, weten ze waar ze terecht kunnen met vragen. Vage informatie, te veel informatie: het komt allemaal voor bij verandertrajecten en het schept alleen maar verwarring en ontevredenheid.
  • Helder en concreet zijn. Voor vage doelstellingen gaat niemand harder lopen. Wel als het gewenste eindresultaat in een concreet doel is geformuleerd.


Werknemers betrekken bij verandering

Misschien wel het allerbelangrijkste om werknemers gemotiveerd te houden tijdens en na een verandertraject, is werknemers te betrekken bij de verandering. Als de verandering een project is van externe experts die gaan bedenken wat goed is voor alle werknemers, leidt dat alleen maar tot meer weerstand. Door werknemers vanaf het begin bij de nieuwe plannen te betrekken en ze bijvoorbeeld nieuwe systemen te laten testen, vergroot de werkgever de kans dat zij zich blijven inzetten voor de organisatie.