Werknemer kan beter functioneren door een helder verbetertraject

26-10-2017

Functioneert een werknemer niet meer naar behoren, dan kan een verbetertraject uitkomst bieden. Leidt het disfunctioneren toch tot een ontslag, dan zal de rechter willen weten of er een verbetertraject is uitgevoerd en op welke manier. Is dat niet naar behoren gebeurd, dan kan de rechter een ontbindingsverzoek afwijzen.

Duidelijke afspraken maken

Een zorgvuldig verbetertraject opgesteld en uitgevoerd door de werkgever is belangrijk.  Vanwege de verplichtingen uit de wet, maar ook voor de werknemer zelf. Het geeft hem immers de kans om zijn baan te behouden en om zich verder te ontwikkelen. Een goed verbetertraject bevat de volgende punten:

  • Het biedt de werknemer de kans om zijn functioneren te verbeteren. Bij de start al over op non-actief stellen of ontslag beginnen, is dus voorbarig.
  • Het bevat SMART-geformuleerde verbeterpunten, acties en termijnen waarbinnen de werknemer die acties moet realiseren. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zo weet de werknemer wat de werkgever van hem verwacht en hoe de werkgever zijn inspanningen toetst.  
  • Het duurt ‘lang genoeg’. Er zijn geen wettelijke afspraken over de duur van een verbetertraject, maar de werknemer moet in ieder geval een redelijke termijn krijgen om zich te verbeteren, bijvoorbeeld een periode van minimaal een half jaar.
  • Het bevat tussentijdse afspraken waarin de werkgever het verbetertraject evalueert met de werknemer;
  • Het wordt zorgvuldig afgerond. De werkgever moet de werknemer kort na afloop van het traject vertellen of het is geslaagd en de werknemer de kans bieden om zijn visie op het verloop van het verbetertraject te geven. Daarna velt de werkgever pas zijn eindoordeel.