Delegeren van taken kan werknemer weer zelfvertrouwen geven

27-06-2019

De motivatie en ontwikkeling van werknemers blijven geen stijgende lijn; er zal een dipje komen. Soms leidt dat dipje tot apathie en verlies van zelfvertrouwen. Door een werknemer dan nieuwe taken te geven met meer verantwoordelijkheid, kan zijn zelfvertrouwen weer groeien.

Niet meer taken geven

De werknemer die vastloopt zit niet zozeer op meer taken te wachten als wel op andere taken. De leidinggevende kan hierbij helpen door eigen taken te delegeren, zodat de werknemer een kans heeft om zijn motivatie en zelfvertrouwen op te krikken. Niet elke taak is geschikt. Het bepalen van de strategie, planning, doelstellingen, prioriteiten en normen blijft bij de leidinggevende liggen. Routinematige en operationele taken die net wat meer vergen van de werknemer, zijn bijna altijd geschikt om te delegeren.

Randvoorwaarden delegeren

Als de leidinggevende taken delegeert, geeft hij een werknemer ook de kans om zich te ontwikkelen. Het is wel belangrijk dat hij van tevoren goed nadenkt over de randvoorwaarden door de volgende vragen te stellen:

  • Welke taken wil hij delegeren?
  • Welke middelen en bevoegdheden heeft de werknemer nodig?
  • Is de werknemer goed op de hoogte van de taak die hij gaat uitvoeren?
  • Voert de werknemer de taak goed uit?
  • Geeft hij de werknemer genoeg vrijheid en verantwoordelijkheid?


Duidelijke overdracht

Het is belangrijk dat de leidinggevende de werknemer niet in het diepe gooit, want dat kan zijn zelfvertrouwen alleen maar verder doen inzakken. Hij moet de taak op een goede manier overdragen tijdens een gesprek, waarin duidelijk wordt wat de taak inhoudt, wat het belang ervan is en welke middelen de werknemer heeft om de taak goed uit te voeren. Bij delegeren moet de leidinggevende bovendien de balans vinden tussen vertrouwen schenken en controleren. Dan creƫert hij de beste omstandigheden voor de werknemer waarin hij zich kan ontwikkelen.