Permanente scholing om deskundigheid op peil te houden

13-06-2019

Voor sommige beroepsgroepen is permanente educatie (PE) verplicht. Bijvoorbeeld accountants, notarissen of financieel adviseurs moeten zich regelmatig laten bijscholen. Het doel van permanente educatie is dat werknemers door scholing hun vakinhoudelijke deskundigheid op peil houden. Voldoen werknemers in deze beroepen niet aan de verplichtingen of halen ze niet de vereiste diploma’s of certificaten, dan riskeren ze een boete of zelfs een verbod om hun beroep uit te oefenen. PE-punten halen kan op verschillende manieren.

Bijscholing verplicht voor bepaalde beroepen

Permanente educatie of verplichte bijscholing is een manier om de kwaliteit, professionaliteit en ontwikkeling van het personeel te waarborgen. Financieel dienstverleners vormen een beroepsgroep voor wie een zeer uitgebreide PE-plicht geldt, die volgt uit de Wet op het financieel toezicht (Wft). Soms bestaat verplichte bijscholing voor een deel uit een individueel programma, dat de werknemer kan invullen op basis van zijn eigen ontwikkelbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van rijlessen in een simulator voor chauffeurs.

Hoe krijg je PE-punten?

Over het algemeen kan een werknemer PE-punten krijgen voor de volgende activiteiten:

  • het volgen van externe en interne (web)cursussen;
  • het bezoeken van congressen, seminars of andere educatieve bijeenkomsten die relevant zijn voor het vakgebied;
  • als docent, leider of ontwikkelaar optreden bij educatieve bijeenkomsten die relevant zijn voor het vakgebied;
  • als examinator optreden bij examens van verplicht gestelde vakken;
  • lid zijn van een vaktechnische commissie of vaktechnische bijeenkomsten;
  • het publiceren in voor het vakgebied relevante vakbladen;
  • het doen van vaktechnische research;
  • het uitvoeren van kwaliteitstoetsingen.

Permanente educatie is niet altijd wettelijk verplicht en het wordt ook niet altijd vanuit de branche- of beroepsorganisatie opgelegd. Het registreren van de PE-punten doet de werknemer in principe bij zijn eigen branche- of beroepsorganisatie.