De verwachtingen van een functioneringsgesprek

06-06-2019

Halverwege het jaar voeren de meeste werkgevers functioneringsgesprekken met hun werknemers. Hoewel de manieren van beoordelen steeds minder traditioneel zijn, blijven de twee momenten in het jaar om het functioneren te bespreken overeind. Wat verwacht de werknemer straks van het functioneringsgesprek?

Toekomstgerichte dialoog

Het functioneringsgesprek is een dialoog tussen de werknemer en zijn leidinggevende, gericht op de toekomst. De werknemer mag ook zijn zegje doen, dus het is belangrijk dat er een open en vertrouwelijke sfeer is. Verder geldt dat zowel de werknemer als de leidinggevende het gesprek goed voorbereiden, er een heldere agenda is, de juiste onderwerpen ter sprake komen en de gemaakte afspraken worden vastgelegd. Onderwerpen die ter sprake komen zijn doorgaans de eerder vastgelegde doelstellingen, het huidige functioneren en zaken waar de werknemer tegenaan loopt en eventueel hulp bij nodig heeft.

Nakomen van afspraken

Vervolgens formuleren de leidinggevende en de werknemer voornemens en afspraken voor de rest van het kalenderjaar. Denk aan competentieontwikkeling en scholing. Deze afspraken worden opgenomen in het functioneringsverslag, dat beide partijen ondertekenen. De werknemer is verantwoordelijk voor het nakomen van die afspraken, maar als daarvoor scholing nodig is, wordt dat geregeld door de leidinggevende. De gekozen opleiding of cursus moet ook bijdragen aan de organisatiedoelen, zodat werkgever én werknemer ervan profiteren.