Hoe ben je assertief op het werk?

06-06-2019

Om te voorkomen dat werknemers een te hoge werkdruk ervaren, moeten zij hun agenda bewaken en daarvoor is een assertieve aanpak nodig. Hoe komen werknemers op voor zichzelf zonder bot te zijn of mensen tegen het zere been te stoten?

Grenzen aangeven

Natuurlijk kan het weleens drukker zijn waardoor een werknemer extra werk moet verzetten, maar dat moet incidenteel zijn. Als aan het einde van een werkdag de agenda voller zit dan toen de dag begon, is het aan de werknemer om duidelijke grenzen aan te geven. Een beetje assertiviteit kan al helpen. Dit houdt in dat hij:

  • zijn eigen taken en verantwoordelijkheden goed bewaakt;
  • in staat is om zijn collega’s en leidinggevende juist te informeren over doelen en prioriteiten;
  • openstaat voor meningen en belangen van verschillende partijen.


Assertief communiceren

Deze drie factoren zijn vaak moeilijk te combineren. Hoewel elke werknemer anders omgaat met grenzen stellen, kunnen onderstaande punten helpen om assertiever te communiceren:

  • De werknemer stelt in een gesprek open vragen, bijvoorbeeld over het verzoek dat de ander doet, zodat hij de ruimte krijgt om zijn verhaal te doen. Open vragen starten met wie, wat, waar, waardoor, hoe en welke.
  • Staat de werknemer op het punt bot en hard te reageren, dan kan hij het beste tot tien tellen. Het is een open deur, maar hij geeft daarmee zichzelf de tijd om na te denken over zijn reactie.
  • De werknemer reageert niet met dezelfde wapens als zijn gesprekspartner. Reageert die  geprikkeld, dan vraagt de werknemer juist waar die ergernis vandaan komt. Op die manier vergroot hij het wederzijdse vertrouwen.
  • Merkt de werknemer dat hij de neiging heeft om mee te gaan met het verhaal van de ander en daarmee over zijn eigen grenzen te gaan, dan moet hij zichzelf eens uitdagen door voor de spiegel te oefenen en gesprekken voor te bereiden. Mogelijk is hij ergens bang voor en blijkt uit deze oefening dat die angst nergens op gebaseerd is.


Assertieve houding vasthouden

Een assertieve houding wordt continu op de proef gesteld. Door toch telkens dezelfde assertieve houding vast te houden, brengt de werknemer die houding uiteindelijk over op de mensen om hem heen en zal hij makkelijker zijn grenzen kunnen aangeven.