Wees kritisch op persoonlijkheidstesten voor in- en doorstroom werknemers

16-05-2019

Werknemers die in dienst willen komen bij een organisatie of intern promotie willen maken, krijgen steeds vaker bijzondere testen voor hun kiezen, waarmee werkgevers bepaalde werkvoorspellende kenmerken in kaart willen brengen. Een nuttige methode, maar wel één met een kanttekening.

Voorspellende waarde

Met onverwachte vragen hopen werkgevers bij een selectiegesprek te achterhalen wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ook de opdracht om een game te spelen waarin bijvoorbeeld een veelvoorkomende werksituatie virtueel is nagebootst, kan deel uitmaken van de selectieprocedure. De methodes zijn populair, omdat ze beter zouden kunnen voorspellen of een potentiële werknemer een bepaalde functie succesvol zal vervullen.

Kijk uit voor vooroordelen

Het afnemen van bepaalde testen kunnen vooroordelen in de hand werken. Wees ervan bewust dat sommige assessments of psychologische testen onvoldoende rekening houden met culturele verschillen. Het is daarom belangrijk dat de testafnemer duidelijkheid heeft over de functie-eisen. Dit voorkomt dat bepaalde kandidaten slechter uit het assessment komen door kenmerken die er eigenlijk niet toe doen.