Met argumenten bouwt een trainer een helder betoog

01-01-0001

Een belangrijk onderdeel van de didactiek van een trainer is het duidelijk overbrengen van zijn verhaal. Dit vraagt om een heldere structuur van zijn les. Bovendien moet een trainer snel ter zake kunnen komen. Of hij nu vijf minuten of drie uur aan het woord is: aandacht voor de opbouw van zijn verhaal is dan onmisbaar.

Korte samenvatting schept duidelijkheid

Door te openen met een luchtige anekdote, een prikkelende vraag of geestige opmerking pakt de trainer de aandacht van zijn toehoorders. Vervolgens noemt hij een aantal argumenten en wijst hij op de voordelen van zijn onderwerp (bijvoorbeeld een nieuwe manier van projectmatig werken die hij zijn cursisten wil aanleren). Als tegenwicht kan hij ook enkele nadelen opsommen, maar hij moet wel de durf hebben om vast te houden aan zijn gelijk, anders kan de boodschap onduidelijk overkomen. Extra duidelijkheid verschaft hij door af te sluiten met een korte samenvatting en een herhaling van zijn centrale stelling.

Eigen interpretatie minder belangrijk

Het meest overtuigend is een trainer die zijn verhaal kan onderbouwen met argumenten. Daarvoor moet hij op het volgende letten:

  • Argumenten gebruiken in plaats van insinuaties. Hij reageert op wat er daadwerkelijk wordt gezegd, niet op zijn eigen interpretatie.
  • Overtuigd zijn van zijn eigen standpunt maar ook zijn stelligheid doseren: flexibiliteit wordt meestal op prijs gesteld.
  • Relativeren. Natuurlijk wil hij iets bereiken, maar de wereld vergaat niet als daar niet (direct) in slaagt. Een gezonde dosis ontspanning en humor maakt het verhaal aantrekkelijker.
  • Duidelijk en direct communiceren. Hij spreekt mensen persoonlijk aan en kijkt ze ook aan. Daarbij let hij ook op hun reacties, zodat hij tactische wendingen kan maken in zijn betoog.
  • Voorkomen dat hij zijn verhaal monotoon of te snel opdreunt.