Werknemers helpen aan een nieuwe baan via outplacement

24-01-2019

Bij een reorganisatie treedt vaak een sociaal plan in werking, dat de personele gevolgen voor werknemers regelt. Het plan is een overeenkomst tussen de werkgever en de vakbond of ondernemingsraad en moet onrust voorkomen bij het personeel. Een belangrijk onderdeel is de uitstroom van personeel, oftewel outplacement.

Functie buiten de organisatie

Niet alleen een reorganisatie, maar ook een onwerkbare situatie tussen werkgever en werknemer of vastlopen in de ontwikkeling zijn redenen voor de uitstroom van personeel. Waar het bij loopbaanbegeleiding voor de werknemer ook mogelijk is om binnenshuis verder te gaan, wordt bij outplacement echt een functie buiten de organisatie gezocht. Het gaat er in zijn algemeenheid om dat de werkgever zich inzet zodat een werknemer zijn nieuwe bestemming vindt.
Hoewel outplacement geen wettelijke plicht is, is het goed als de werkgever het toch doet.  Als de werkgever het afspreekt met de vakbond of OR in het sociaal plan, moet hij die verplichting wel nakomen. Bovendien geeft een outplacementtraject een beeld van een werkgever die goed voor zijn werknemers zorgt. Dat is een sterk signaal naar de werknemers die blijven, wat helpt tijdens het doorvoeren van reorganisatie.

Coach helpt werknemer bij overgang

Een manier om het outplacementtraject soepel te laten verlopen, is het inschakelen van een coach. Bij outplacement draait namelijk in eerste instantie om de verwerking van het ontslag. Gedwongen vertrekken bij een oude baan is vervelend en kan zelfs traumatisch zijn. Het is voor de werkgever daarom de kunst om samen met een coach de werknemer te helpen zijn baanverlies als nieuwe kans te zien. De oud-werknemer moet daarbij eerst zijn zelfvertrouwen terug zien te krijgen. Een coach helpt hem daarbij. Pas daarna kan hij positief zijn over de toekomst en zichzelf verkopen bij een nieuwe potentiƫle werkgever.