45-plussers krijgen in 2019 gratis loopbaanadvies

24-01-2019

Elke werknemer van 45 jaar of ouder kan dit jaar gratis ontwikkeladvies krijgen van een loopbaanadviseur. Eerder gold deze subsidie alleen voor 45-plussers werkzaam in bepaalde beroepen, zoals schoonmakers en leerkrachten. Nu biedt de overheid elke 45-plusser een aantal individuele gesprekken aan met een coach.

Werknemer mag niet langdurig ziek zijn

Werknemers kijken tijdens de gesprekken samen met de loopbaanadviseur naar de huidige competenties, kwaliteiten en vaardigheden en hoe de werknemer deze kan inzetten in de toekomst. Het enige wat de werknemer hiervoor hoeft te doen, is contact opnemen met een loopbaanadviseur bij hem in de buurt. De coach kan vervolgens per ontwikkeladvies € 600 subsidie aanvragen. Er gelden wel enkele voorwaarden voor de werknemer, naast de leeftijdsgrens. Zo moet hij gemiddeld minimaal 12 uur per week werken, mag hij niet langdurig ziek zijn en geen beroep kunnen doen op voorzieningen in verband met een reorganisatie.

Subsidie voor training leidinggevenden

Leidinggevenden kunnen subsidie krijgen voor een training ontwikkeladvies, waarin zij bijvoorbeeld leren hoe een werknemer te begeleiden bij zijn ontwikkeltraject. Ook krijgen leidinggevenden meer kennis over de ontwikkelingen binnen de branche en arbeidsmarkt. Het subsidiebedrag is voor een individuele training € 300 en voor een groepstraining € 900.