Trainer overtuigt met logica en een heldere boodschap

10-01-2019

Een goede reputatie of positie is voor een trainer niet altijd voldoende om zijn boodschap goed over te brengen. Hij heeft ook overtuigingskracht nodig om deelnemers van een training of workshop te motiveren en effectief te beïnvloeden. De toehoorder voelt zich dan zo aangesproken dat hij zijn eigen overwegingen en argumenten heroverweegt of in ieder geval rekening houdt met de argumenten en afwegingen van de trainer. Hoe pakt een trainer dat slim aan?

Alle argumenten op een rij

Op de eerste plaats moet hij zijn eigen standpunten duidelijk voor ogen hebben. Als hij een bepaalde boodschap verkondigt, klinkt die boodschap hem dan logisch in de oren? Staat hij er zelf volledig achter en is hij zich bewust van de mogelijke consequenties? Bij twijfel moet hij eerst nog eens alle argumenten op een rijtje zetten en antwoorden formuleren op eventuele tegenwerpingen. Door kritisch te kijken naar de mogelijke zwaktes van een verhaal, ontdekt hij eerder of er nog zaken onduidelijk zijn of discussie kunnen oproepen. Soms is het nodig om bepaalde punten beter te onderbouwen of extra informatie te verzamelen.
Op de tweede plaats is het van belang dat de trainer zijn verhaal afstemt op zijn toehoorders, door zich te verdiepen in hun belangen en daarop in te spelen. Hij boekt bovendien vaak meer succes als hij zijn publiek op een bepaald punt tegemoetkomt in ruil voor hun inspanning.

Niet alleen gevat uit de hoek komen

Om resultaatgericht te kunnen argumenteren, zijn feiten en logica erg belangrijk. Het gaat er niet alleen maar om dat de trainer gevat uit de hoek komt. Het is ook nodig dat hij de deelnemers met respect behandelt door naar hun argumenten te luisteren en erop in te gaan. Uiteraard moet dit niet ten koste gaan van zijn eigen duidelijkheid, durf of daadkracht. Tot slot heeft de trainer meer invloed – en overtuigingskracht – als hij meent wat hij zegt en er geen spel van maakt.