Voordelig opleidingen inkopen door samenwerking

14-12-2018

Organisaties die opleidingen inkopen, gaan niet over één nacht ijs. Er hangt immers een behoorlijk prijskaartje aan. Een manier om geld te besparen is met een collectief opleidingstraject. Wat houdt dit precies in?

Consensus bereiken

Met het gezamenlijk inkopen van opleidingen gaat een organisatie een samenwerking aan met andere organisaties uit dezelfde branche of regio voor bijvoorbeeld de inkoop van een specifieke opleiding. Of voor het maken van afspraken met één of meerdere opleiders die op verschillende vakgebieden opleidingen aanbieden. Op die manier zitten er voor alle deelnemende organisaties geschikte opleidingen bij. Het grote voordeel van een collectieve inkoop is de korting. De samenwerkende organisaties moeten het dan wel eens zijn over de volgende punten:

  • de opleidingswensen;
  • de verdeling van het behaalde voordeel;
  • welke leveranciers of opleiders worden benaderd.

Als op deze punten overeenstemming is bereikt, zijn er twee samenwerkingsmogelijkheden:
  • De leveranciersbeperking: de samenwerkende organisaties spreken dan onderling af om met een beperkt aantal leveranciers zaken te doen om zo de mogelijkheden voor een korting te vergroten.
  • Een raamcontract: de samenwerkende organisaties spreken dan met elkaar af om bij één leverancier opleidingen in te kopen.


Overeenkomst nakomen

Er is wel een groot nadeel waar organisaties rekening mee moeten houden. Als een van de deelnemende organisaties de afspraken uit het contract niet nakomt, bijvoorbeeld door een faillissement, kunnen de andere deelnemers verantwoordelijk worden gehouden voor afname. Dat betekent extra kosten. Organisaties moeten daarom heldere afspraken maken over het eventueel niet-nakomen van de overeenkomst.