Een opleiding jaagt werknemers niet weg, maar zorgt voor betrokkenheid

04-10-2018

Investeren in de ontwikkeling en opleiding van werknemers heeft iets paradoxaals. De werkgever investeert namelijk in de ontwikkeling van de werknemer, die niet altijd direct met zijn eigen functie te maken heeft maar de werknemer aantrekkelijker maakt voor de arbeidsmarkt. Hij lijkt daarmee de weg naar de uitgang te plaveien voor de werknemer. Toch blijkt dat deze investering in de ontwikkeling ook een investering in vertrouwen is. Als de werkgever bereid is om te investeren in de toekomst, of die nu binnen of buiten de eigen organisatie ligt, motiveert hij daarmee de werknemer die zich ook weer meer betrokken voelt. 

Heft in eigen hand met budget

Onderzoek van Robidus onder duizend werkende Nederlanders laat zien dat ruim 55% van de Nederlandse werknemers denkt dat de werkgever niet wil investeren in scholing, vanwege angst voor vertrek. Hoewel een groot deel (84%) van mening is dat de werkgever verantwoordelijk is voor scholing, zien de ondervraagden ook in dat het initiatief niet alleen bij de werkgever moet liggen. De werknemer heeft ook zijn verantwoordelijkheid voor het bijspijkeren van zijn kennis.
Een manier om dit te stimuleren, is via een persoonlijk opleidingsbudget. Soms staan hierover afspraken in de cao. Het biedt werknemers de mogelijkheid om vrij te investeren in hun ontwikkeling tot een bepaald bedrag, bijvoorbeeld in persoonlijke loopbaangesprekken of een specifieke opleiding.