Zo voert de coach écht goede ontwikkelgesprekken

04-10-2018

Regelmatig gesprekken voeren over de ontwikkeling van werknemers zet meer zoden aan de dijk dan dat de werknemer eens per jaar een beoordelingsgesprek voert met zijn leidinggevende. Tien tips voor de coach of leidinggevende voor het voeren van écht goede ontwikkelgesprekken.

1. De intentie moet helder zijn. Het is geen beoordeling, daar zijn beoordelingsgesprekken voor. Dit gesprek moet ook (vooral) gaan over de ideeën en verlangens van de werknemer.

2. Successen zijn ook leerzaam. Het is veel stimulerender voor de werknemer om te kijken wat hij precies deed bij zijn successen en hoe hij die kwaliteiten meer kan benutten.

3. Elke werknemer heeft baat bij een ontwikkelgesprek. Aandacht en geld voor training en begeleiding gaat vaak onevenredig veel naar werknemers die al heel goed of juist ondermaats presteren.

4. Betrouwbaarheid staat voorop. De coach of leidinggevende stelt zich constant integer en belangstellend op, niet alleen tijdens het gesprek.

5. De werknemer bepaalt. Door zaken niet altijd voor hem in te vullen, zal de werknemer gemotiveerder zijn omdat hij zelf zijn ontwikkeldoelen kan bepalen.

6. Soms is een externe coach een betere oplossing. Sommige zaken bespreken werknemers liever met een externe partij. De werkgever zou die optie ook moeten aanbieden, zodat werknemers niet blijven doormodderen als bepaalde problemen moeten oplossen maar niet weten hoe.

7. Extra input gebruiken. Soms helpt het om een bepaalde test te doen waarmee werknemers zichzelf kunnen indelen in bepaalde (groeps)rollen en een gemeenschappelijke taal gecreëerd wordt. Zo’n test is dan een kapstok voor een gesprek over ontwikkelpunten, verlangens en ambities.

8. Hulp bieden bij de voorbereiding. Met tests, een herinnering of wijzen op het gespreksformulier helpt de coach of leidinggevende met de voorbereiding op het gesprek.

9. Variatie in gesprekken bieden. De coach of leidinggevende doet er goed aan om zich te verdiepen in gesprekvoering en op de hoogte te blijven van creatieve mogelijkheden om werknemers te laten werken aan hun ontwikkeling, zoals detachering, meelopen met een andere afdeling of intervisie. Ook een workshop volgen gericht op de gesprekstechnieken kan geen kwaad.

10. In de werknemer verplaatsen. Als de coach of leidinggevende bedenkt wat voor gesprek hij zou willen voeren over zijn eigen ontwikkeling, kan dat leiden tot waardevolle gesprekken.