Inspelen op de vaardigheden van de toekomst

06-09-2018

Technologische ontwikkelingen zoals robotisering en kunstmatige intelligentie zorgen voor veranderingen op de arbeidsmarkt en vragen om andere vaardigheden van werknemers. Organisaties kunnen daar nu al op inzetten, zodat werknemers en organisaties zelf voorbereid zijn op de toekomst. Welke vaardigheden zijn dat dan precies?

Nadruk op techniek én emotie

Cornerstone onderzocht samen met Institute for the Future welke nieuwe vaardigheden in de toekomst aan populariteit winnen. Zij kwamen met de volgende lijst:

  • Analyseren en verbanden leggen. Dit zijn al belangrijk vaardigheden, maar ze krijgen een steeds belangrijkere rol om het overzicht te bewaren bij complexe ontwikkelingen en te kunnen begrijpen hoe een organisatie van die ontwikkelingen kan profiteren.
  • Online profilering. Gebruikmaken van online aanwezigheid en zichzelf profileren, wordt steeds belangrijker. Een eigen vlog beginnen is niet nodig, maar werknemers doen er goed aan om regelmatig online te laten zien welke nieuwe vaardigheden ze hebben geleerd, welke trainingen ze hebben gevolgd en hoe ze zich zakelijk hebben ontwikkeld.
  • Empathisch vermogen. Techniek is niet alles; menselijke vaardigheden zoals sociale en emotionele intelligentie en empathie blijven belangrijk en worden onmisbaar. Een machine kan namelijk geen ethische kwesties behandelen.
  • Leren programmeren. Praten met robots is handig en daarvoor moet een werknemer de taal van robots spreken. Dat draait om coderen, maar ook om het begrijpen van de werking van kunstmatige intelligentie en hoe hij die kan inzetten voor samenwerkingen en het bereiken van organisatiedoelen.
  • Samenwerken met gelijkgestemden. Gelijkgestemden kunnen een idee, vaardigheden of kennis gemeen hebben. Samen werken ze aan een nieuw product of dienst en ontwikkelen ze zichzelf dankzij gedeelde interesses.